14 Desembre — 2021
Alumnes de 2n de Batxillerat a la conferència MUN de La Haia
#CreantEscolaBatxilleratCultura i valorsPlurilingüisme

Del 6 al 8 de novembre, una vintena d’alumnes de 2n de Batxillerat de l’escola van participar a la Conferència MUN de La Haia.

Uns dies després que tornessin, vam anar a parlar amb dos dels alumnes participants, la Laura i l’Octavi, perquè ens expliquessin com havia anat l’experiència.

Per què vau decidir participar-hi?
Laura: Des de sempre m’ha cridat l’atenció el món de les relacions internacionals i em va semblar que seria una experiència nova i enriquidora. També me l’havien recomanada molts alumnes d’altres promocions.
Octavi: Vaig decidir participar-hi perquè sempre me les havien recomanat molt. A més, jo sempre he sigut un noi que m’agrada molt parlar en públic, parlar amb la gent, i aquesta era una proposta molt social i vaig decidir fer el pas i a veure com anava.

Quins requisits us van demanar?
Laura: Ens van demanar un bon nivell d’anglès, que tinguéssim ganes de participar i de parlar en públic.
Octavi: Sí, el requisit mínim era un mínim nivell d’anglès, potser no el millor de tots, però un mínim s’ha de tenir. I tenir unes ganes tremendes d’anar a l’estranger a defensar un punt de vista que no és el teu.

Una vegada acceptats, quina preparació prèvia vau haver de fer?
Laura:
Abans de marxar, vam haver de repartir-nos els comitès i els diferents països. Una vegada això fet, vam haver de llegir uns textos sobre diferents temes i preparar resolucions.
Octavi: Al final de l’horari escolar, a la tarda, havíem de preparar les resolucions a partir del punt de vista del nostre país i segons el Comitè en què participàvem. Unes resolucions que després vam presentar a La Haia, des del punt de vista del país que representàvem.

Què n’esperàveu abans d’anar-hi?
Laura i Octavi:
Teníem unes expectatives molt altes de les MUN. Volíem, sobretot, fer amics internacionals i tenir l’oportunitat de millorar les nostres habilitats de parlar en públic.

S’ha complert? Per què?
Laura i Octavi:
Definitivament, les MUN han superat amb escreix les nostres expectatives perquè hem pogut fer molts amics i, a més de tot el que esperàvem, ha estat impressionant.

Expliqueu qui representàveu i què vau haver de presentar i defensar.
Laura:
Jo representava Finlàndia dins del Comitè de Recursos Humans i, sempre des del punt de vista del meu país, hi vam discutir diferents temes: la protecció dels Drets Humans a les fronteres; la protecció dels Drets Humans durant la pandèmia i la protecció dels Drets Humans dels presoners, especialment dels presos polítics.
Octavi: Jo representava la delegació de Nicaragua al Comitè de l’Assemblea General 4 de l’ONU. Vam tractar diferents temes com la sobirania de l’Antàrtida, la discussió entre la Xina i Hong Kong i el creixement dels populismes al món. Des del punt de vista de Nicaragua vam defensar resolucions a favor o en contra d’aquests temes i va ser molt interessant, la veritat.

Costava arribar a consensos?
Octavi:
L’objectiu de la conferència MUN era trobar aliats del teu país. Conèixer les posicions d’altres països, trobar aliats, per exemple en el meu cas entre els països llatinoamericans i sud-americans, i anar en contra de, per exemple, les resolucions dels Estats Units o de la Xina.

Penseu dues coses positives que us endueu de l’estada.
Laura:
Una de les coses positives que m’enduc són les amistats, tant a nivell internacional com entre els diferents companys de l’escola, i l’experiència d’haver pogut participar en una simulació de les Nacions Unides i haver après en molts àmbits.
Octavi: És difícil triar però dues coses que m’interessa destacar de La Haia són, a més de les amistats que comenta la Laura, el gran aprenentatge que t’emportes ja sigui de vocabulari d’anglès com de protocols, funcionament i dinàmiques de l’ONU. Alhora, coneixes una ciutat on potser no havies estat mai i coneixes altres tradicions i això també és molt interessant.

Penseu dues coses per les quals recomanaríeu de participar-hi.
Laura:
És una oportunitat de sortir de la zona de confort de cadascú i conèixer un món diferent i perquè crec que és una manera de conèixer un ofici que, des del currículum de Batxillerat, com és el món de les relacions internacionals i la diplomàcia.
Octavi: Com ha dit la Laura, fas un pas endavant, et poses en un paper, la ideologia del qual potser no et representa però tu has de fer aquest esforç per posar-te en el paper, aprens moltíssim i t’ho passes increïblement bé; t’emportes molt bons records ja que és una experiència única i inoblidable.

Les conferències MUN són una simulació de l’organisme internacional de les Nacions Unides per al món educatiu. L’alumnat participant, com a representant del cos diplomàtic d’un país, o bé una ONG, ha d’investigar, debatre, consultar i arribar a solucions sobre qüestions d’afers internacionals que se’ls proposen.

Emmarcades dins el nostre projecte lingüístic d’escola catalana amb mirada internacional, aquestes estades permeten, a l’alumnat que hi participa, posar en pràctica les seves capacitats comunicatives i negociadores, en llengua anglesa, per defensar i fer avançar els posicionaments del país que representa.

Close