L
18 Desembre — 2024
L’escola com a agent de canvi per a un futur més sostenible
#CreantEscolaAcció AmbientalCultura i valorsInfantilPrimàriaSecundàriaSostenibilitat

Ja fa molts anys que l’escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia forma part del Projecte Escoles + Sostenibles de Barcelona, una proposta d’acompanyament i suport als centres educatius que tenim la voluntat de transformar-nos per fer front als reptes de la sostenibilitat i l’emergència climàtica.

Amb els GREENS i la Comissió de Sostenibilitat de Secundària, l’alumnat voluntari participa de diferents propostes a través de les quals ens fan reflexionar sobre la importància de la solidaritat com a principi fonamental per construir un món i una societat més justa i cohesionada. Fomentant la cooperació i l’empatia entenem les necessitats dels altres i ens preparem per afrontar el repte d’un futur més sostenible

De moment, aquest curs ja hem pogut participar en l’Acte d’Inauguració de les Escoles + Sostenibles on se’ns van explicar els dos eixos prioritaris que caldrà treballar: la descarbonització de la ciutat i la gestió de l’aigua per afavorir-ne l’estalvi.

Per altra banda, dos dels nostres projectes del curs passat han tingut ressò, aquest curs, al Butlletí de les Escoles + Sostenibles i al de Teachers for Future Spain: 

L’aprofitament alimentari a les aules d’infantil de l’Escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia
La sostenibilidad en el currículum

Amb la voluntat de fer una defensa activa del medi ambient, també participem en aquestes propostes:

Recollida de taps per a la Fundació Catalana per a la Paràlisi cerebral: el projecte de Taps Solidaris vol donar utilitat a un residu com a matèria primera. Els beneficis obtinguts s’inverteixen en la benzina per dur a terme els desplaçaments per accedir al lleure, a l’esport, a cites mèdiques, etc. de persones amb paràlisi cerebral.

Recollida de piles amb el Projecte Apilo: el concurs Apilo té com a objectiu fomentar la recollida selectiva de piles i acumuladors portàtils entre l’alumnat i les seves famílies. El curs passat, l’escola va recollir 352 kg de piles!

Recollida de mòbils i tauletes electròniques per al projecte Mobilitza’t per la selva: “Mobilitza’t per la selva” és una campanya de reutilització i reciclatge de mòbils que llança l’Institut Jane Goodall des del seu programa d’educació ambiental Arrels i Brots (Roots&Shoots), que té com a objectiu que prenguem consciència de la destrucció de l’hàbitat de moltes espècies, com els ximpanzés i goril·les, a fi d’aconseguir coltan, el mineral que es fa servir en els nostres dispositius mòbils.

Reducció de residus amb boc’n’rolls i ampolles reutilitzables per a l’aigua per evitar el paper d’alumini, els sucs i els envasos de plàstic i aconseguir patis residu 0: seguim demanant a l’alumnat que faci servir embolcalls i recipients reutilitzables, per tal de reduir al màxim la generació de residus en les nostres excursions i als patis. Volem arribar al residu zero!

Donació de roba perduda: després de la revisió per part de l’alumnat i de les famílies dels objectes perduts, aproximadament al final de cada trimestre, l’escola fa donació de la roba que no s’ha reclamat al projecte Roba amiga de Solidança amb el doble objectiu de reduir el volum de residus que acaben a l’abocador i afavorir la contractació de persones en situació de vulnerabilitat social.