13 octubre — 2021
Premi del Col·legi de Químics de Catalunya a un Treball de Recerca de Batxillerat
#CreantEscolaBatxilleratInnovació

El Treball de Recerca de Batxillerat de tres alumnes de l’escola, ara ja exalumnes, ha estat reconegut amb una Menció Especial pel Col·legi de Químics de Catalunya en l’edició 2021 d’aquests premis.

Marta Campo, Mariona Estapé i Emma Olivé, totes tres estudiants del Batxillerat científic, van investigar les reaccions químiques que produeixen llum. Al llarg de la realització del Treball de Recerca, van poder realitzar diferents experiments alguns als laboratoris de la Facultat de Bioquímica, a través dels quals van aprendre sobre la química de la llum.

Aquests coneixements els van canalitzar a partir de la vessant artística que tenen totes tres i com a projecte final del Treball de Recerca, anomenat “L’art de la quimioluminescència”, van crear una obra d’art reivindicativa en què, en la claror i la foscor, les substàncies químiques emetien llum.

Com explica la Laia Espelt, professora de Química de l’escola i tutora del Treball de Recerca premiat, “la gràcia del treball és que és molt multidisciplinari, amb moltes potes involucrades que, probablement, és el que el va fer una mica diferent de la resta de treballs.”

I és que la Marta, la Mariona i l’Emma van estudiar, per una banda, la química de diferents reaccions que emeten llum als laboratoris de l’escola i van sintetitzar compostos que emeten llum a la facultat de bioquímica de la UB i, de l’altra, van aplicar aquests coneixements a l’elaboració d’una pintura amb caràcter reivindicatiu que emet llum. “Aquest treball polièdric és que el jurat va destacar” explica la Laia.

L’acte d’entrega del premi, amb el qual també es reconeix l’escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia i la feina d’acompanyament durant la realització del Treball de Recerca de la tutora, va tenir lloc el passat 15 de setembre durant l’Expoquímia, la trobada internacional de la Química de Barcelona.