09 Març — 2022
El Dia de la Dona a l’escola
#CreantEscolaBatxilleratCultura i valorsInfantilPrimàriaSecundària

El 8 de març se celebra el Dia de la dona treballadora o Dia Internacional de les dones.

A l’escola, treballem per la igualtat cada dia per aconseguir que, finalment, no calgui cap jornada especial per reivindicar res en aquest sentit. Això no treu, no obstant, que el mateix 8 de març, o en algun moment al llarg de la setmana, aturem l’activitat habitual i dediquem una estona a activitats més específiques per aprofundir-hi.

A la Secundària, per exemple, aquesta vegada s’ha proposat a l’alumnat sortir pel barri, seguint uns itineraris preparats prèviament, per conèixer diferents dones relacionades amb Sarrià que, en diferents moments, han lluitat pels drets de les dones. Per grups, han seguit les passes de Dolors Monserdà, Carme Karr, Elisenda de Montcada, la Duquessa d’Orleans, Sor Eulàlia Anzizu, Amèlia de Vilanova i Nadal, Dorotea de Chopitea, Natàlia Oliete i Issona Passola i Vidal pel barri de Sarrià. N’han descobert la biografia, la bibliografia i han hagut de realitzar diferents activitats. L’itinerari també ha servit per descobrir espais i edificis emblemàtics. Tot el que han descobert, ho han explicat a través de les sis cares d’uns cubs que decoraran, durant uns dies, els passadissos de la Secundària.

Un curs més, l’alumnat de 1r de Batxillerat artístic ha estat l’encarregat de realitzar la pancarta commemorativa del Dia de la dona que, aquest any, s’ha desplegat a la façana principal de l’edifici antic.

Tant a la Secundària com al Batxillerat, l’hora del pati del matí ha estat el moment per llegir el manifest de l’escola, que posava de relleu que “volem celebrar el Dia Internacional de les Dones perquè encara és imprescindible denunciar als quatre vents la discriminació a la qual es veu sotmesa la meitat de la població mundial” i, alhora, feia un crit a favor de la pau a través de les paraules de Svetlana Krofetski, ucraïnesa, “No hi hauria d’haver guerra ni per als homes ni per a les dones, hi hauria d’haver pau i famílies que s’estimen”. Durant l’acte, alumnes i professorat van poder llegir textos, propis o d’altri, relacionats amb les dones.

A Educació Infantil i a la Primària, també han parlat de les dones tot coneixent, a través de contes, dones que han destacat, al llarg de la història, en alguna disciplina.

A continuació podeu veure com, els nens i nenes d’Educació Infantil de de Sarrià, han representat les dones que han conegut: Lella Combardi, pilot de fórmula 1, i Brenda Chapman, directora de cinema, a P3; Maya Gabeira, surfista, i Ann Makosinski, inventora, a P4 i Isabel Allende, escriptora, i Mary Anning, paleontòloga, a P5.

Al Cicle Mitjà, els nens i nenes de 4t han anat al Barcelona Computing Center (BSC) a visitar el Superordinador MareNostrum. Aquesta visita forma part del projecte de divulgació científica “Som investigadores”. A 3r, han parlat de les “dones de la nostra vida”, destacant perquè són importants.

Al Cicle Superior, han parlat de dones importants per a ells i elles. A 5è, s’han autoretratat com la meitat d’una dona que consideren important i que admiren i a 6è, han reflexionat sobre les dones importants de la seva vida i, als dits del palmell d’una mà, n’han compartit les raons.

A mesura que anem realitzant la resta de les activitats, us les anirem compartint en aquesta notícia o a través dels nostres canals.