25 Març — 2022
Amb el paper reciclat estalviem aigua
#CreantEscolaCultura i valorsSostenibilitat

A l’escola continuem la participació a la 7a Marató per l’Emergència Climàtica. Aquesta setmana està dedicada a l’aigua i aquestes que us expliquem són algunes de les accions que proposem per veure com podem gastar menys aigua.

D’una banda, fent servir paper reciclat ja que, tenint en compte el que gastem de paper a l’escola cada mes, hem calculat l’estalvi mensual d’aigua si fem el fem servir en comptes del paper normal:

L’escola gasta 30 caixes de paper mensuals i cada caixa pesa 12,380 kg: 30×12,380 kg són 371,4 kg de paper al mes. Per tant, si per fabricar un kg de paper es necessiten 250 litres d’aigua, per fer-ne 371,4 kg en necessitem 92,850 litres d’aigua. Si sabem que el paper reciclat suposa un estalvi del 86 % d’aigua, podem deduir que cada mes evitarem que es malbaratin 79,851 litres d’aigua.

A més del 86 % d’aigua, amb el paper reciclat, estem estalviant el 100 % de fusta i el 54 % de l’energia que es necessita per produir la polpa de cel·lulosa sense reciclar.

Precisament des de l’Agència GREENS van fer un estudi per analitzar els pros i contres del paper reciclat versus el paper normal. Us el compartim a continuació:

Quant material es necessita per fer una tona de paper?
Per fer una tona de paper es necessiten 100.000 fulles, per tant es necessiten 17 arbres. L’aire que produeixen 17 arbres serveix per respirar a 51 persones!
Quant contamina el paper?
Els papers estan fets majoritàriament de cel·lulosa, i és altament contaminant, a part d’això les fàbriques que creen els fulls treuen un fum que és molt dolent pel clima del planeta.
Què passa si no es recicla el paper?
Les deixalles o materials que no es reciclen han de ser incinerats en el menor temps possible. Això genera cendres i gasos tòxics que augmenten els nivells de contaminació a l’aire, generant problemes respiratoris als habitants de ciutats o regions senceres.
Pros del paper no reciclat
Cap
Contres del paper no reciclat
Contamina moltíssim.
És molt car i ha d’agafar un transport que contamina molt.
Es tallen molts arbres, els quals són “súper importants” per a la vida.
Pros del paper reciclat
És “súper” ecològic.
Un paquet de paper procedent de cel·lulosa reutilitzada és un 10 % més barat que el paper sense reciclar.
No es necessita massa aigua.
No passa per les fàbriques que generen fums tòxics.
Contres del paper reciclat
Cap.
Què passaria si durant un any utilitzéssim només paper sense reciclar?
Gastaríem 64 piscines olímpiques plenes d’aigua (una piscina olímpica mesura 50x25m).
S’haurien de tallar 22.000 arbres
Què passaria si durant un any utilitzéssim només paper reciclat?
Gastaríem 10 piscines olímpiques plenes d’aigua.
S’haurien de tallar 0 arbres.
Animem, per tant a l’escola a fer servir paper reciclat!
Agència GREENS”

No us perdeu la notícia on us expliquem altres accions de l’escola per reduir el consum d’aigua!

A més de col·laborar en l’estalvi d’aigua, amb aquestes accions volem fer possible l’ODS 1 (Fi de la pobresa, l’ODS 6 (Aigua neta i sanejament), l’ODS 11 (Ciutats i comunitats sostenibles), l’ODS 13 (Acció climàtica) i l’ODS 14 (Vida submarina).