11 Març — 2022
Estalvi energètic: canviem l’enllumenat de patis i pistes
Cultura i valorsSostenibilitat

Aquestes darreres setmanes, tant a l’edifici de Sarrià com a l’edifici de Tibidabo, hem canviat l’enllumenat dels patis i pistes de l’escola.

Aquest canvi, fet per adaptar-nos a la normativa, comporta, de retruc, un gran estalvi energètic gràcies al tipus de bombeta amb què hem substituït els focus antics: amb les noves bombetes utilitzades, bombetes led, hem guanyat un 20% de claror respecte les anteriors i un estalvi del 62% respecte del que gastàvem abans.

A continuació us traslladem la comparativa i els càlculs, realitzats pel personal de manteniment de l’escola i la Comissió de Sostenibilitat de Secundària, en relació a l’estalvi real d’energia que comporta aquest canvi:

Comparativa de consum elèctric

Focus antic: La intensitat, mesurada amb pinça amperimètrica T5-600 de Fluke, és de 2,8 Ampers (A). Considerem la tensió d’alimentació 230 volts i deduïm que el consum de potència era de P= 230 V x 2,8 A = 644 W i que, per tant, cada focus té 644 W de potència.

Focus nou: La intensitat, mesurada amb pinça amperimètrica T5-600 de Fluke, és de 0,9 Ampers (A). Considerem la tensió d’alimentació 230 volts i, llavors, la potència l’obtenim de la següent manera P= 230 V x 0,9 A = 207 W i, per tant, cada focus té 207 W de potència.

La diferència és de 644 W (Focus vell) – 207 W (Focus Nou) = 437 W. El nou focus, doncs, gasta menys d’una tercera part que el vell.

Com a estalvi total tenim que, si a Tibidabo s’han canviat 26 unitats, l’estalvi energètic serà de 26 x 437 W = 11362 W és a dir 11,4 kW; i a Sarrià, si s’han canviat 37 unitats, de 37 x 437 W = 16169 W és a dir 16,2 kW. Per tant, fent-los servir igual, en tenir menys potència de consum, estalviem energèticament, que és un dels nostres objectius sostenibles.

Els nous focus, a més a més, no escalfen ni de bon tros tant com els vells i contribuïm, també per aquesta banda, a disminuir l’escalfament global.

I finalment, també desapareix la potència reactiva que pot influir a la factura de la llum.

És una de les primeres accions que incloem a la Marató per l’Emergència del Clima, que aquesta setmana està dedicada a l’enllumenat, i amb la qual volem col·laborar a aconseguir l’ODS 1 (Fi de la pobresa, l’ODS 6 (Aigua neta i sanejament), l’ODS 11 (Ciutats i comunitats sostenibles), l’ODS 13 (Acció climàtica) i l’ODS 14 (Vida submarina).