A l’escola som conscients de la preocupació de les famílies sobre els efectes de l’ús generalitzat d’internet, els mòbils intel·ligents i les xarxes socials en la salut dels infants i joves. Les dades acumulades en els darrers anys evidencien un augment de problemes de salut mental en adolescents, així com riscos associats a l’exposició a continguts inadequats, com la pornografia, i a un ús excessiu de les xarxes socials.
Diversos estudis apunten que els hàbits adquirits durant la infància són determinants per a un desenvolupament saludable durant l’adolescència. Això implica que la forma en què els nens i nenes accedeixen a la tecnologia pot influir significativament en el seu benestar futur. És fonamental establir límits clars i fomentar hàbits saludables en l’ús d’aquests dispositius, protegint-los de continguts potencialment perjudicials i ensenyant-los a fer-ne un ús crític i conscient.
Com a famílies, el repte consisteix a trobar el moment adequat per introduir els mòbils i internet, sempre tenint en compte la maduresa dels infants i les seves necessitats. Això no només implica limitar l’accés, sinó també acompanyar-los i educar-los en l’ús responsable de les eines digitals.
És per això que, aquest mes de novembre hem convidat les nostres famílies de Primària i 1r Cicle de Secundària per reflexionar sobre com podem introduir aquestes eines de manera segura i responsable. Ho hem fet amb la proposta Estratègies per educar i protegir en l’era digital, una conferència a càrrec d’Esther Trepat, doctora en Psicologia Clínica i de la Salut i Directora de la Fundació Institut de Psicologia.
Amb aquesta proposta volem ajudar les nostres famílies a trobar un equilibri entre l’ús de la tecnologia i un estil de vida que prioritzi el benestar emocional, la comunicació familiar, els hàbits saludables i una bona convivència tant a casa com a l’escola. A través d’una gestió conscient i dialogada, podem aconseguir que les eines digitals siguin aliades en el desenvolupament dels nostres fills i filles, assegurant que estiguin protegits i preparats per afrontar els reptes d’un món cada vegada més connectat.