29 Abril — 2025
El Mercat de les rondalles: una proposta per explorar la tradició oral i la creativitat
#CreantEscolaAltres ActivitatsFestes i tradicionsLectura

Una mica d’història de les rondalles
Els nostres besavis i rebesavis encara recorden que, quan eren petits, cap als anys quaranta del segle passat, alguna nit els avis i àvies explicaven rondalles a la vora del foc perquè, a moltes cases de pagès, no hi havia arribat l’electricitat. Eren contes a la vora del foc que es transmetien de generació en generació. No se sabia qui se’ls havia inventat. Els avis i àvies també els havien sentit dels seus quan eren petits. I, ja que tots plegats tenien prou memòria i, sobretot imaginació, cadascú en suprimia algunes coses o bé hi afegia detalls que s’inventava en el moment. Després de passar per tantes veus, aquestes rondalles van anar canviant.

Qui hi sortia?
Feres i bestioles de tota mena, personatges senzills i personatges fantàstics com gegants, dimonis, ogres, fades, bruixes… Els petits herois i heroïnes aconseguien vèncer els seus contrincants amb l’ajuda de la seva astúcia, enginy i valentia. Moltes vegades, l’heroi/heroïna de la rondalla viu amb els pares, i quan es fa gran ha d’anar a buscar alguna cosa per ajudar la família o bé senzillament marxa de casa per córrer món. Sovint es perd pel bosc, on troba una cabana misteriosa, el castell d’un ogre o bé la casa d’un mag o una bruixa…. I, llavors, ha de recórrer al seu coratge per superar les proves. Té també l’ajut de fórmules màgiques o d’objectes meravellosos. Un cop superats tots els problemes torna a casa més fort/a i valent/a.

Qui les va recollir?
Charles Perrault, els germans Grimm i Hans Christian Andersen, que van viure entre els segles XVII i XIX, són famosos per escriure i publicar totes les rondalles que van poder sentir per pobles i ciutats. A casa nostra aquesta feina de recopilar històries i tradicions la va fer en Joan Amades (1890-1959). Tots ells van recollir les rondalles que s’explicaven a la vora del foc. Per això encara en conservem moltes; potser si no les haguessin escrit, ara s’haurien perdut!

Joan Amades
Joan Amades sempre que podia se n’anava per les cases dels pobles a preguntar com celebraven les festes al llarg de l’any, quines cançons cantaven, quins àpats elaboraven o a què havien jugat la gent gran quan eren petits. Carregat d’informacions, tornava al seu despatx de Barcelona per classificar-les , ordenar-les i publicar-les en llibres per divulgar els costums i les tradicions catalanes.

El Mercat de les rondalles de l’escola
Per Sant Jordi, els Amics i Amigues Lectors de 1r i 3r Cicle de Primària, per parelles lectores, han anat a passejar pel mercat de les rondalles per submergir-se en la narrativa popular catalana i fer volar la imaginació en una activitat creativa i col·laborativa.

El Joc dels Tres Elements: Tradició, màgia i Imaginació
Cada parella ha pogut teixir una història única a partir de tres ingredients essencials: un tresor de la nostra cultura, un personatge emblemàtic de la tradició catalana, evocat des de la memòria col·lectiva i un toc de màgia a partir d’un element ple de simbolisme i potencial narratiu (flors amb propietats misterioses, pedres antigues, pols de lluna…).

Qui serà el protagonista de la seva rondalla? La força del Gegant del Pi? La innocència del Patufet? O potser la força d’un drac?

En voleu veure els resultats? Us convidem a veure el vídeo!