17 Novembre — 2023
Participem a la CONFINT (Conferència Internacional de la Joventut) estatal
#CreantEscolaAcció AmbientalCultura i valorsSecundàriaSostenibilitat

A l’octubre, l’escola va participar a la CONFINT (Conferència Internacional de la Joventut) estatal representant, juntament amb altres escoles, la delegació catalana. La CONFINT és un procés de participació global que connecta joves de països d’arreu del món per parlar, compartir i decidir la millor manera d’actuar per millorar el planeta.

La Miona, alumna de Secundària, va ser la nostra delegada a la trobada que es va fer a Granada. Aquest mes de novembre, l’hem entrevistada per parlar amb ella sobre aquesta experiència i, ara, us compartim el que ens va explicar.

Explica’ns una mica què és la CONFINT a la qual has assistit.

La CONFINT és una conferència sobre problemes relacionats amb la cura del planeta, per tant, de tema sobretot mediambiental. La trobada estatal té una durada de diversos dies i hi assisteixen diferents nois i noies representants de les seves comunitats autònomes. És una manera de connectar joves de diferents edats i comunitats de tot el país, per compartir els projectes i idees que han estat treballant en els seus centres. A més d’aprendre nous conceptes, es decideix conjuntament quins canvis volem aplicar en els nostres centres i entorns per millorar algun problema relacionat amb el medi ambient.

Com és que hi vas poder assistir?

Hi vaig poder assistir perquè jo i altres companys vam assistir a la CONFINT catalana l’any passat. Allà, tots els assistents vam haver de votar dues persones de diferents centres que creguéssim que podien ser bons representants i jo vaig sortir escollida.

Quin projecte hi vas presentar?

A la CONFINT vaig poder presentar-hi el projecte que havíem estat treballant a la Comissió de Sostenibilitat amb la Maria Àngels, el curs passat, sobre menstruació sostenible a l’escola.

Quina feina prèvia vau fer a l’escola?

El projecte que havíem estat treballant a la comissió, “Menstruació Sostenible”, de manera resumida consistia en: primer, informar-nos i estudiar el tema i, després, veure quins canvis podríem aplicar en el nostre entorn per, finalment, proposar unes reformes en les instal·lacions de l’escola per fer més fàcil l’ús d’opcions més sostenibles com, per exemple, l’opció de fer servir la copa menstrual… Paral·lelament, també es va organitzar un taller per a diferents cursos en què va venir una experta a parlar-nos sobre el cicle menstrual.

Per què creus que són importants les trobades com aquesta?

Trobades com aquestes són essencials per sensibilitzar els joves d’arreu del món. I d’alguna manera, gràcies a elles, els joves podem tenir la confiança i l’experiència suficient per poder prendre accions reals en les nostres escoles i els seus entorns.

Defineix la trobada amb tres paraules.

Connexió, conscienciació i compromís.

Com animaries a altres persones com tu a participar-hi?

Personalment, ha estat una experiència meravellosa en tots els àmbits possibles. M’ho he passat extremadament bé!!! He conegut molta gent nova que prové de llocs molt diferents. Hem compartit idees, hem treballat en equip en diferents tallers, hem après nous conceptes que m’han fet entendre millor els problemes que causen el canvi climàtic… En general, ha estat increïble i sincerament, de tot cor, li recomanaria a tothom que s’ho passi bé coneixent a nova gent i que tingui un cert interès en la situació tan preocupant que estem patint. També li recomanaria a les persones que tinguin la intenció de fer més sostenible la nostra escola. En conclusió ha estat increïble!